AcasăEvenimenteGalerie FotoParteneriContact

Acasă

 

ROMÂNIA

 

România este situată la intersecția Europei Centrale și Europei de Sud-Est, în nordul Peninsulei Balcanice, în arcului carpatic şi în afara acestuia, învecinată cu Marea Neagră. România are o frontieră cu Ungaria și cu Serbia la vest, cu Ucraina și Republica Moldova la nord-est, și Bulgaria la sud.

Având o suprafaţă de 238.391 km pătrati, România este a noua țară ca mărime, şi a şaptea ca populație din Uniunea Europeană, cu 21,5 milioane de locuitori. Capitală şi totodată cel mai mare oraş este București, al şaselea din Uniunea Europeană, cu aproximativmilioane de locuitori.

România s-a format prin unirea Moldovei și a Țării Românești sub conducerea domnitorul Alexandru Ioan Cuza în 1859, sub monarhia Hohenzollen. Independenţa față de Imperiul Otoman a fost declarată pe 9 mai 1877, și a fost recunoscută pe plan internațional în 1878. La sfârșitul primului război mondial, Transilvania, Bucovina și Basarabia s-a unit cu Regatul România. România Mare a apărut într-o eră de progres și prosperitate, care a continuat până la al doilea război mondial. Până la sfârșitul războiului, teritorii din nord-estul României au fost ocupate de către Uniunea Sovietică, și au forțat devenirea României socialiste, membru al Pactului de la Varșovia.

Odată cu căderea Cortinei de Fier și Revoluția din 1989, România a demarat o serie de reforme politice și economice. După un deceniu de probleme economice, România a făcut reforme economice şi a aderat la Uniunea Europeană în 1 ianuarie 2007. România este acum o țară cu venit peste cel mediu, cu o puternică dezvoltare a resurselor umane, deși pe plan european rămâne una dintre cele mai sărace.


România a aderat la NATO în 29 martie 2004, și este de asemenea, un membru al Uniunii Latine, al Francofoniei, al OSCE și al Organizației Națiunilor Unite, precum și membru asociat al CPLP. Astăzi, România este o republică parlamentară unitară.

Cu o suprafață de 238.391 kilometri pătrați, România este cea mai mare țară din sud-estul Europei și a doisprezecea cea mai mare din Europa. Din punct de vedere topografic, România este împărţit aproximativ egal între teritorii montane, deluroase și șes. Munţii Carpaţi domina centrul României, cu 14 lanțuri muntoase, care ajung la altitudini de peste 2.000 m, cu cel mai înalt punct, la Vf. Moldoveanu (2544 m). Aceştia sunt înconjuraţi de platoul Moldovei, Transilvaniei şi platoul Panonic. Diversitatea geografică a condus la o diversitate a florei și a faunei.

Mare parte a frontierei dintre România cu Serbia și Bulgaria este formată de Dunăre. Râul Prut, unul dintre afluenții săi majori, formează granița cu Republica Moldova. Dunărea se varsă în Marea Neagră pe teritoriul din România formând Delta Dunării, a doua cea mai mare şi cea mai conservată din Europa, precum și o rezervație a biosferei și o biodiversitate World Heritage Site. Alte râuri importante sunt Siret, Olt, Mureş.